Bok: Otryggare kan ingen vara




Otryggare kan ingen vara
är den lika skakande som sanna berättelsen om tre syskon som tvingas växa upp med en mamma som inte kan ta hand om sig själv - och än mindre sina barn. Mitt i det svenska välfärdssamhället lever dessa barn i en otrygghet som gränsar till det ofattbara. De är helt utlämnade åt mammans ansvarslösa beteende och hennes lika omdömeslösa val av män.
   Fadern till den äldsta dottern försvinner snart ur bilden och pappan till de båda yngre sönerna hamnar på anstalt efter att ha dömts för hustrumisshandel och skadegörelse. Sedan följer en rad styvfäder, av vilka en har mördat sin fru och sina två barn ett par år innan han flyttar in. En annan gömmer ett laddat gevär i lägenheten och misshandlar både mamman och barnen.
  Det är en uppväxt fylld av alkohol, knark, misshandel, mobbning, svält och hot.

Komentar: Denna bok läste jag under en resa till Spanien i början av sommaren. Den var nästintill omöjlig att sluta läsa, eftersom den var spännande rakt igenom. 
  
Denna bok handlar om något som berör många, men som har fått en sådan skamprägel, att det är omöjligt att prata om. Det är omöjligt att inte bli berörd av denna bok, jag kan inte räkna alla de tårar jag fällt över dessa barns öde. Den är djup, sorlig och sann. En historia man aldrig kommer att glömma.

Denna bok visar en del av vårat samhälle som många försöker dölja och täcka över. Ingen får tro, att detta är en historia som har hänt i ett modernt Svergie. Men denna bok visar, att bara genom att skrapa lite på ytan, gå lite djupare än endast det man ser med blotta ögat, ett samhälle som är allt i från perfekt. Ett samhälle som heter Sverige.

Fakta:
Titel: Otryggare kan ingen vara
Författare: Bengt-Åke & Agneta Cras
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Otryggare kan ingen vara

Förlag: LIND&CO
Antal sidor: 227 (+22)
Utgivningsår: 2007
Första meningen: Femtonåriga Helena är så in i döden trött när hon lämnar skolan, att hon inte vet om hon kommer att orka gå ända hem.
ISBN: 978-91-85801-16-9

Jag ger den:  /10

Kommentarer
Postat av: Charlie

Intressant med en författare som tidigare ägnat sig åt att skriva böcker om unga talanger inom idrott :)

2011-12-27 @ 18:46:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0